Bréking nyúz! Mától Elköltöztem!

Kedves hűséges és alkalmi olvasóim, szeretném örömmel jelezni felétek, hogy elkészült új honlapom a www.mactom.hu  url-címen.
Ez az új honlap lesz hivatott a Motion Graphics  területen elkövetett munkáim bemutatására, és annak a tevékenységemnek a reklámozására. A referenciáimat blog-szerűen mutatom be az új oldalon, ezért a jelenlegi blog funkcióját az az oldal teljesen átveszi. (Kettőt írni amúgy sincs időm...)
Ezen a blogon ez az utolsó bejegyzés.
Kérlek benneteket, iratkozzatok fel a www.mactom.hu blogjának RSS értesítőjére, hogy minden új bejegyzésről, változásról azonnal értesülhessetek.

Köszönöm, hogy itt jelen voltatok, és  hogy a saját környezetemben is velem maradtok!
Látogassatok el a www.mactom.hu -ra és ne feledjétek megnézni a fejléc dizájnban a showreel videót. Nektek csináltam :-)

Pápai Tamás (MacTom)

09-12-11.

Futurisztikus 4D ultrahang motion intro

A munka  stílusa  azt hivatott kifejezni, hogy  a cég a  legmodernebb,  már-már űrtechnikával van felszerelkezve az  ultrahang vizsgálat és a laborvizsgálatok frontján.
Gery nélkül ez megint csak nem jöhetett volna létre  ilyen szépen és gyorsan. Thanx.

 

4 D ultrahang győr from Papai Tamas on Vimeo.

09-12-10.

Építész iroda, motion logó tervezet + saját logó

Szép lett. Részrehajlás nélkül. Olyan "építészes...." A Maya munka nagy részéért köszönet Tim-nek a bécsi SAE Institute-ban. (Thanx Tim, just sleep whole weekend... Sorry but I used a small "time remapping" - it does it's good I think.)

Ja, meg az építész munka után feltettem a saját webmotivátoros motion logómat, mert hogy, lesz majd néhány videohelp film a WebFix CMS kezeléséről, azok elé szánom...

 

 

Webmotivator motion logo from Papai Tamas on Vimeo.

09-12-04.

Már megint!

Újra köddé vált egy bejegyzésem. Remek. Pedig jó hosszú volt. A fene se írja  újra.... Helyette hivatalosan bejelentem, hogy még decemberben elköltözöm egy saját blogmotorral működő  weboldalra, amely arra lesz hivatott, hogy a  Motion Graphics Design  tevékenységemet bemutassa. Gyakorlatilag minden referenciámat blog szerűan mutatom majd be, lehet hozzászólni, meg minden. Ez a blog is megmarad még egy darabig, mert jó a helyezése pár  számomra fontos  szóra... de a tartalom a sajáton lesz.

Most pedig, idő híján különösebb leírás nélkül visszateszem az  elveszett  bejegyzéshez tartozó munkát. Egy festékboltnak való projekt lenne....

 

 

09-12-02.

Végre elkészült, hosszú vajúdás után...

A GrafisTV egy olyan megbízó, amelyre oda kell figyelni, és bár ügynükség adta a munkát, de esetükben akkor is nagyon el kell találni mindent. A GraphisTV és  GraphisFilm ugyanis régóta azzal foglalkozik, hogy a nagyvilág legjobb, legeltaláltabb dizájnjait kommunikálja szerte a világon. Leginkább offline, de nem rég nagy lendülettel elindult az online megjelenés frissítése. (Ennek a kampányához lesz majd ez a filmecske is.) Hát, ezért született meg ez az alig több mint 40 másodperces anyag ilyen nehezen. Sok variáció volt, sok tervezés (talán túl sok is) de végül (nem kevés egyeztetés, már-már  vita  után) meg van a végleges anyag. Amerikai dizájnok kerültek bele, amerikai zene (előadó) mert hogy ez egy fő kritérium volt. Éljen a patriotizmus! Tetszett az ügynökségnek, a megrendelőnek és nekem is. De ritkán is van ilyen.... Nektek???

 

Grafis (USA) Motion munka... from Papai Tamas on Vimeo.

09-11-29.

Karácsonyi footage ajándékba...

Közeleg a karácsony, és szeretnék adni valamit a blog olvasóinak. Bécsi tanuló tártsaimmal/kollégáimmal készítettünk pár karácsonyi footage-et, amelyek ingyen letölthetők a Vimeo oldalamról. (Vimeo, jobb alsó  sarok: Download Quicktime version") Az anyagok adatai: 1280X720 H.264 QuickTime  .mov  file, bitráta  3M. Méret 7 és 8 MB  között. Remekül tudjátok használni videó üdvözletként a partnereitek felé, ha  bármelyik videó szerkesztőben tesztek alá egy kis  hozzáillő  zenét, és  írtok rá szöveget. Aztán fel a jutubra, vimeóra vagy bárhová, és mehet is ki a link vagy  az  embed  anyag a  weboldalatokra, vagy a blogra...

Az első 3 olyan kommentezőm, aki nem dolgozik videó szerkesztővel, megkapja tőlem ajándékba,hogy teszek neki alá zenét, meg a szöveget amit kér, és elküldöm neki vagy feltöltöm valahová. 
Nézzétek meg őket, töltsétek le, használjátok. Vagy írjon kommentben, akinek kell az ajándék elkészítve....

 

 

09-11-27.

Nem dolgozhatunk állandóan....

Igen, biztosan Te is vagy néha úgy, hogy (bár lenne dolgod) elkezdesz játszani valamivel... Na a motion graphix design sem kivétel ez alól... Van úgy, hogy elkezdesz valamit egy munka kapcsán, aztán megtetszik a motívum, a mozgás, a fények...., elindul veled a szekér és  csinálsz valamit, ami tökéletesen értelmetlen, csak szép. Legalábbis szerinted... Na ez is egy  ilyen. Nem akar semmit kifejezni. Csak játék.

 

Csak gyakorlás, de szép.....Szerintem. from Papai Tamas on Vimeo.

09-11-26.

Webfix reklám spot

Van egy remek tartalom-kezelő rendszer a  webfix. 2 éve  használom és értékesítem, jó sok weboldalt felépítettem már  vele...  Most nem túl rég korszerűsödött, így  igazán megérdemel egy kis reklám spotot! Hát itt van. Kicsi, és tök egyszerű, de pörgős. Szeretlek webfix, boldog szülinapot! Szándékaim szerint sokat fogjátok látni....
(szintén szürkekutya és almástamás munka) 

 

A WebFix tartalomkezelő spot filmje from Papai Tamas on Vimeo.

09-11-24.

Újabb intro munka MacTom-Greyhound kooperációban

Nem írok hozzá sok magyarázatot. Egy sok éve a piacon lévő, in-store, FMCG marketinggel foglalkozó nyomtatott lap online oldalán nemsoká riport  videók fognak feltűnni. Ezek elé lesz ez az intro, és még lesz benne és  mögötte is  pár  apróság, de azokat nem teszem fel a blogra.
 

09-11-21.

Új!! Pszichedelikus webreklám (nem csak) nőknek!

Nézd meg először a filmet! A szöveg most szándékosan utána jön. Kitalálod a filmből, mi a termék, így narráció nélkül is?

 


Mit tegyen az ember ha ez a feladat: Kell egy weben játszható reklám anyag egy új fajta vibrátort relkámozandó, de ne legyen egyértelműen és durván szexuális töltetű. Legyen sejtelmes, pszichedelikusan látványos, és ha egy gyermek megnézi, ne reset-elje szegény embergyerek bimbódzó szexuális öntudatát. Ja, és a végén azért derüljön ki, hogy miről van szó, mert ez egy reklám. Hát nem egyszerű...
(3 országban megy majd,  3 nyelven, CZ, PL, HR, vagyis a feliratok cserélve lesznek az adott ország nyelvére. Magyar nem lesz, csak a saját jutubomra csináltam egy Magyar változatot) Valamint egy narráció kerül alá, de azt már az adott országban teszi alá valaki.)
Hát kb. ezt.

09-11-13.

Le akartam buktatni a vírus videóst, de nem sikerült!

 Ismerősöm mutatott egy videót a jutubon. Azt mondja: " te olyan videóbuzerátor féle vagy, nem lehet megnézni, hogy ez a film manipulált-e vagy nem? Mert fogadtam a társasággal 50  korsó Guiness-ben, hogy ez trükk! Legyél Te aki megnézi."  (Na basszus...)

Nézem a filmet és  csak lesek. Ha ez nem manipulált cucc, akkor a pasas a legjobb matematikus, akit valaha láttam, és a legvakmerőbb arc. Kitettem a 24"-os  Cinemára 1920X1200-as  teljes képernyős nézetre a jutub  videót (egyébként jó minőségű JUTUB-HD anyag). Felvettem a 24-es képernyőről a Screen-Flow-val, csináltam belőle  egy .mov -ot és  be  a  FCP-ba. Az anyagot, amennyire csak lehetett széthúztam az idővonalon, és a kritikus részt (a rámpa elhagyás-repülés-érkezés) "kockánként" végig bámultam.
És a világon semmi nyomát nem találtam manipulációnak. Nem vagyok törvényszéki filmszakértő, vagy ilyesmi, de asszem az FCP-ban látnom kellett volna, ha valami smafu van benne. (Szerintetek?)
Ezennel, mint a fogadás döntőbírája hivatalosan megállapítom, hogy a haverom vesztett 50 kori Guinnesst. (nem lesz ócsó :-), valamint azt, hogy ez az ember, aki a mutatványt csinálta, komplett idióta.
Utánanéztem a  www.megawoosh.com  weboldalnak. A pali a  MS-Office  hivatalos reklámfigurájának tűnik. Ezek szerint valószínűleg nem tévedtem, a MicroSoft-osok csak nem reklámoznak egy film manipuláló pofával... És hogy miért számít ez a MS Office kapcsolat? Mert innentől ez már nem csak egy őrült jutub film, hanem web video marketing! Mert ha az egész mégis filmes trükk, akkor ugye a Microsoft víruskampány kísérletének vagyunk tanúi.

Béla!! El kell mondjam, hogy attól, hogy ezt az eredményt hoztam össze, még lehet trükk. Van technika, amellyel ezt meg lehet oldani szinte teljesen láthatatlanul. De az én eszközeimmel ez az eredmény. (25 Guinness - ért lecserélem a posztot ellentétes eredményűre!) 

09-11-12.

Játék a terepasztalon....

 Jó régen, valamikor augusztusba a FCPUG-nál lehetőség volt a  ShrinkRay plugin ingyenes letöltésére. Ennek a pluginnak az alkalmazásával ún. terepasztal-szerű látványt tudunk elérni. Most jött el az idő, hogy próbát tegyek vele. Azért, el kell mondanom, hogy a plugin, bár nagyon jó, nem csinál meg mindent. Ha olyan anyagot akarunk végtermékként, amely mutat valahogy, sokat kell variálnunk vele és  persze a color munka is rengeteg időt vesz el.(legalábbis nekem, mert Color-ban még nem vagyok spiller.) Gyorsítani kell és  tördelni is. Szóval ez a tetszetős kis vacak egy egész éjszakámat lenyúlta (plusz a render), na mindegy...
Az alapanyag szerencsére kiváló volt, (és ez ugye a legfontosabb az eredmény szempontjából) DVD-n volt meg az Új-Zélandi parti őrség életmentőinek full HD promo/oktató filmje.

Fogalmam sincsen, hogy mire fogom még használni ezt a plugint, de nagyon tetszik....
Nézd HD ban a jutubon, ott jobban kijön minden... (ehhez kattints a fehér címfeliratra a videóban)

 

09-11-10.

Nagyágyú---inkognitóban.....

Van egy ember az iskolában , aki a reklám-film készítés alapjait tanítja vendég előadóként. A neve Michael Gracey. Életemben nem hallottam róla. Talán mert nem jegyzem meg a neveket. Laza figura, mindig hülye sapkában jár, kopott cucc , póló, kb. 30-nak saccolom. Szóval elsőre nem nagyon tűnt komoly  oktatónak.....
Aztán a másik dolog, hogy volt egy  reklámfilmje  az Eviannak, biztos tudjátok, a korcsolyás bébikkel, amitől besz@rtam, mert egy nagyon kicsit konyítva ehhez a szakmához, egyből láttam, hogy hihetetlen munka van benne.  Aztán valaki mondja az isiben, hogy ez a pali csinálta az Evian babákat...  MI van????????.... És  tényleg. Ő volt az ötletgazda, és a director a gyártásnál. (Egyébként a  "partizan"  csinálta a filmet, a motion és utómunkákat, meg mindent) Persze, miután ez kitudódott, csak erről kérdezte mindenki, úgyhogy a tananyagnak annyi. Elmonta, hogy  hogyan vót, de nem mondhatnám, hogy azonnal átláttam a folyamatot :-).  Ok, látom a  werkfilmen, meg minden,  de  ez  akkora  meló.....

Szóval  a SAE Institute  -nál ilyen alakoktól tanulok basszus.....  Még utóbb ragad rám valami!

Nézzétek meg magát a  babás  filmet:

 


itt van a   werkfilm, a  szakmai érdeklődőknek jó megnézni.
 

 


 

09-11-06.

Friss motion graphix munkák....és megfizethetők a kisebbek számára is!

Most nincs időm sokat írni róluk. Az első, egy UNIFRIT  nevű  sütőolaj kereskedő cég leendő honlapjára készült.(nem a mostanira, az szörnyű!) Lehet, hogy még nem végleges,mert van egy-két gyenge pontja. Nézzétek. 

És itt van utána azonnal egy másik, amely az alváscentrum-nak készült. Az arányok azért ilyenek, mert web-fejléc lesz.... Nem véletlen a hasonlóság a stílusban. Egyszerre készült, egy gondolatvonal alapján. Tipikus megfizethető, KKV-s (kkv-oknak ajánlott)  munka mindkettő!
(MacTom + Greyhound kooproduction- erről majd még írok bővebben....)

 

Ez pedig az alvascentrum.com  video weboldal-fejléce 

09-10-31.

Kell egy FinalCut Express HD? --UPDATE»»» Elkelt!!!!

Azt hiszem a FCE-t méltatlanul háttérbe  szorítják sokan. Nagyon nagy tudású, és szerintem már nem amatőr, hanem félprofi editor. Egyrészt remek azoknak, aki amatőrök maradnak és a házi videókat akarják csodássá tenni, másrészt remek lépcső azoknak, akik később a  FCP-t (vagy FCS-t) célozzák, mert a felület (és minden más is) ugyanaz.(akitől megvettem, az is  FCS-ra  tért át, de  esküszik, hogy hihetetlenül jó a cucc, csak tovább kellett lépnie, jó pár év FCE gyakorlat után) Persze, valamivel kevesebbet tud  az FCE mint a  FCS,  de még így is zseniális video szerkesztő. tartalmaz egy kissé gyengített FCP-t, a  Livetype -ot amely egy  kiváló feliratozó, és a SoundTrack-ot  amely egy remek filmzene szerkesztő. Van hozzá egy oktató site  a finalcutexpress.hu -oldalon, iJoe nagyon felkarolta  ezt a témát. Külön FinalCut, külön LiveType oktató anyagok vannak.  Namost.....  Nekem van egy, de már FCS-val dolgozom. Szeretném segíteni azokat az editor palántákat, akik szívesen kalandoznának a NLE  világába, de esetleg nincs  meg a  pénz  az induláshoz, még annyi sem, hogy egy FCE  kijöjjön belőle. (Most 62.900 az ára  az XMS-nél) Szóval odaadom ingyen annak aki kéri, és  foglalkozni szeretne a  NLE világával. Kommentben jelentkezz, és a kommenthez adot email címeden kereslek. (Most sajnálom, hogy nem túl nagy -bár egyre növekvő- ennek a blognak a látogatottsága, félek, hogy a  látogatóim közül senkit nem érdekel a cucc :-)

Vigyázat, a Core2 proci a minimum, 1  (de inkább 2) GB ram és a 9400-as Geforce kártya alap hozzá. Az intelbe épített grafikus  izét nem szereti, siralmasan dolgozik alatta.
A dobozban benne a  FinalCutExpress HD, egy  másikban pedig hozzá a FinalCutExpress 4HD upgrade, úgyhogy  frissítésileg naprakész. Hómacska alatt is  stabilan dolgozik. Hát írjatok.2 hétig kiteszem ide ingyé. Ha nem viszi senki, akkor  felrakom a beszeljukmac.com-ra 30-ért. Azokat várom ide, akik használják is, nem csak elteszik a fiókba, vagy  netán  eladják....(hű de hülyének érezném magam...)

09-10-28.

Nem, nem zöld a szemem.... (meg az intró mégeccccer, azért is!)

Bizonyára emlékeztek a SinCity fura kinézetére, amikor minden fekete-fehér volt a képen, de egyes elemek színesen jelentek meg.
Photoshopban, de minden komolyabb szoftverben is van lehetőség szabadkézi kijelölésre (lasso tool), vagy ami mégjobb, a magic wand, amivel a képre kattintva automatikusan kijelölheted azt környező részt, ami nagyjából egy színű. Tehát így belekattintasz pl. a barna szem íriszébe, majd select > inverse, ekkor "megfordul a kijlelölés", azaz az lesz kijelölve, amit nem jelöltél ki
Itt pl. azt csinálják, (Gimp-pel) hogy létrehoznak egy ff réteget a színes felett és rétegmaszk segítségével kilyukasztják azt. 

Valahogy hasonlóan működik kissé a  FCS-ban is, mozgó képek esetében. Kicsit sem bonyolultabb.  De az a része kicsit macerás, ha több objektum is van, amelyeket ki kell jelölni... Lentebb a videóban először a szemem zöldül be, majd látható ugyanezen technika alkalmazása egy sport-reklám filmben...

 Ja, meg itt az  intróm mégegyszer, mert állandóan kidobja valamiért az intrós bejegyzésemet a blog.hu, és  eltűnik a poszt. Már  másodszor. Ennyire ronda lenne? Vagy a Blog.hu érdekeit sérti... nemtom....

09-10-24.

FCPUG

Az FCPUG (Final Cut Pro User Group) egy  nemzetközi társaság, amelynek magyar honlapja is van, az FCPUG Hungary. Itt nálam jóval gyakorlottabb és nagyobb tudású FCS használók segítik, és tájékoztatják  egymást, az éppen aktuális  dolgokról, új lehetőségekről  stb. Magam is beregisztráltam ebbe a társaságba, mert rengeteg számomra  hasznos  írás  van rajta, amit több esetben itt is  megosztottam a blog "népes" (ez csak vicc vót)  olvasó táborával. Ti is regisztrálhattok, (értek ez alatt mindenkit aki az  NLE területtel foglalkozik) mert érdemes meglátogatni az oldalt azoknak is  akik nem FCS-val dolgoznak, mert  sok olyan infó van fent, amely  az AE usereket is  érintheti.

 

Refresh: Elolvastam a saját  írásomat és rájöttem, hogy nem csak szerkesztők olvassák a blogot, így elkél némi betüszó magyarázat (meg a feleségem beszólt, hogy  "mit gondolsz, mindenki tudja mit jelentenek ezeket a betűk?")

Nos:  
NLE- Non Linear Editing (nem lineáris szerkesztés, ez kb. azt jelenti, hogy az idővonalon bármikor, bárhol bele lehet nyúlni a szerkesztett anyagba,de ez csak egy  nagyon általános fogalmazás)
FCS- Final Cut Studio Vagy  FCP (Final Cut Pro)(Az Apple csúcs NLE szoftvere, kb a profi filmipar 50%-a használja, de jó kezelhetősége és elérhető (viszonylag) ára miatt sok kisebb stúdió és amatőr  filmes is)
AE-  After Effects (Az Adobe motion graphics szoftvere, szintén nagyon elterjedt)

 

09-10-19.

Brékingnyúz! 50%-os RedGiant kedvezmény!

Forrás  FCPUG
A RedGiant effekt-plugin-okat forgalmazó cég (nagyon ismert az utómunkával foglalkozó körökben) november 1.-én és  2-án 50 %-os  kedvezményt ad 2 plugin csomagjára. Az egyik a  MagicBulletLooks, a  másik pedig a  MagicBullet QuickLooks. Az előbbi 400 USD helyett 200-ért lesz beszerezhető, az  utóbbi pedig  100 USD  helyett  50-ért. Az utóbbiban 100 db holywood-i szintű színkorrekció alapú kinézet-módosító plugin van. Szerintem K..vára  megér 9.000 Ft-ot. Ez a leggyorsabb, és legegyszerűbb módja annak, hogy klasszikus, mozifilmszerű kinézetet  adj  videóidnak. Profeszionális  pluginokat kapsz nagyon alacsony áron. Hogy mire  jó az  ilyen plugin?  Például igen érdekes egy  filmben, ha a video szín-hangulatát, melegségét/hidegségét  stb. a beszélgetés hangulatával, vagy éppen a fejezet témájának hangulatával harmóniában tudod változtatni. Vagy például, ha egy borult időben felvett  esküvői videót meleg , napsütést és vidámságot sugárzó filmmé tudsz tenni kb 1 mozdulattal. ( az ügyfelek imádják!)  A pluginok kérhetők FCS-hoz, SoniVegas 8-hoz  és  AE-vel is  kompatibilis.

A kedvezmény csak  FCPUG tagoknak jár. az FCPUG oldalon tudsz regisztrálni, ha "utó-munkás" vagy. Érdemes, mert sokszor van szó olyan dolgokról, amely messze nem csak Mac és  FCP  vonatkozású!

Itt pedig megnézheted a  Dave Kaminsky filmjét. Bemutat pár  Quick Looks  effektet.

 

 

 

 
09-10-15.

WEBVIDEOMARKETING

Hát a nevében is benne van. Mindenről, ami video a weben. Miértekről, hogyanokról, technikákról, eszközökről, hatékonyságról.

Utolsó kommentek

RSS - katt rá!

Mac Superstart! Válts Mac-re!