Csodaszoftver? PluralEyes!

Forrás:  FCPUG
Többkamerás felvételeknél nagyon fontos, hogy a kamerák szinkronban legyenek, azaz egy timecode alapján rögzítsenek. Erre azonban nincs mindig lehetőség ezért a kamerákat vagy hang (pl csapó) vagy fényjel (vaku) segítségével szinkronizálhatjuk az utómunka során. Ha véletlenül azonban az egyik kamerát kikapcsoljuk, a timecode-ja megszakad és nagyon nehez lesz újra szinkronba hozni. Így van ez pl. akkor is amikor a hangot külön (is) rögzítjük, amit aztán a végleges anyagban használni szeretnénk. Nem lesz egyszerű szinkronba hozni a képpel. Erre a problémára ad megoldást a PluralEyes ami leveszi ezt a gondot a vállunkról és automatikusan szinkronizálja a hangot a képpel (timcode nélkül is!).

Nézzük elősször mi is a probléma, és miben is segít ez a szoftver.

A gond sokszor az, hogy pl. interjúk vagy koncertek esetében esetleg DSLR felvételeknél sokszor külön is vesszük a hangot (jobb minőségben) így a hangfelvevők timcode-ja még véletlenül sem egyezik meg a kameráéval. Így van ez akkor is ha pl. csak egy kamerával és mondjuk egy Zoom H4-el, vagy  egy Edirol R09-cel vesszük a hangot (ami stúdióminőségben rögzít) és utómunkában a kamera hangot eldobjuk és csak a Zoom H4 hangját használjuk fel. És itt jön a probléma…nagyon nehéz lesz szinkronba hozni a kamera képét a hanggal. Természetesen lehet, de nagyon aprólékos munka és sok időt vesz igénybe. Egy másik példa amikor egyszerre több kamerával veszünk fel, viszont nincs master timecode, (pl low-budget vagy reality tv esetében) hanem minden kamera külön a saját timcode-ját használja. Ezért itt nagyon fontos, hogy a kamerák egyszerre induljanak el (egy adott jelre), így a timecode-juk is megegyezzen. Ezt aztán a Final Cut-ban szinkronba kell hozni amikor multi camera módban dolgozunk. Ez vagy sikerül vagy nem. Természetesen ha a felvétel közben az egyik kamerát véletlenül kikapcsolják, majd újra be, az egésznek lőttek.
 

 

És itt jön be a képbe a PluralEyes. Egyszerűen nem törődik a timecode-al. Szinkronba rakja a képet a hanggal. És tényleg működik, ki lehet próbálni a site-on található minta anyag letöltésével.

A program egyébként nem plugin, hanem önálló szoftver, ami szervesen együtműködik a Final Cut Pro-val. A PluralEyes elemzi az eredeti kamerából jövő hangot (ezért nincs szüksége a timecode-ra) és összehasonlítja a külön eszközzel felvett hanggal. Vagyis a hanghullámokat analizálja és rakja egymásra úgy, hogy azok tökéletesen fedjék egymást. Ez a titka a szoftvernek, ami egyszerűnek tűnik, de nem az. A PluralEyes működése az egyszerű kezelőfelület mögött bonyolult algoritmusokat tartalmaz. Viszont kezelése roppant egyszerű. Olyannyira, hogy magában a propgramban sem találunk túl sok beállítási lehetőséget. Amikor a klipeket a Final Cutba importáljuk csak arra kell figyelnünk, hogy a Sequence neve “pluraleyes” legyen illetve a projekt ki legyen mentve.

Azt is nézzük meg, hogy ne legyen a timeline-on marker. Ezután csak húzzuk a klippeket egymás fölé a videósávra (és természetesen az audiósávra) és ne törödjünk azzal, hogy hol kezdődik és hol végződik a klip. Ezt a PluralEyes úgyis helyre fogja hozni.(amennyiben például multikamerás felvételnél az egyik kamera véletlenül ki- és be lett kapcsolva, ennek a klipjét is egy külün track-re tegyük)

Ezután indítsuk el a PluralEyes-t ami megvizsgálja a klipeket:

Ez nem tart tovább pár másodpercnél, nagyobb projekteknél esetleg egy-két perc, majd amikor a program végzett az analizálással egy új Sequence jön létre pluraleyes (synched) néven amiben a képek és hangok tökéletesen szinkronban lesznek.

Nem kétséges, hogy a szoftver nagy jövö előtt áll, rengeteg időt spórolhat meg nekünk amikor multikamerás felvételekkel dolgozunk. Szinte el lehet felejteni a timecode-os szinkronizálást. És mindezért egyelőre nem sokkal többet mint 100 eurót kell fizetnünk. De aki kételkedik a szoftver által elért eredményben az ki is próbálhatja, ha letölti a trial verziót a Singular honlapjáról. A rossz hír (már akinek) hogy a  windóz verzióra még várni kell....

09-09-30.

A bejegyzés trackback címe:

https://webvideomarketing.blog.hu/api/trackback/id/tr391419187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

WEBVIDEOMARKETING

Hát a nevében is benne van. Mindenről, ami video a weben. Miértekről, hogyanokról, technikákról, eszközökről, hatékonyságról.

Utolsó kommentek

RSS - katt rá!

Mac Superstart! Válts Mac-re!

süti beállítások módosítása