A video munka ára....

Sajnos itthon még nap mint nap kell küzdeni olyan ajánlat kérőkkel, akik azt  gondolják, hogy ez a minőségi szint 30-40  ezer forint. Hát, sajnos nem. Ezek a munkák kifejezetten időigényesek, ötletigényesek, szoftverigényesek és technika igényesek. A minap volt egy beszélgetésem egy leendő megrendelővel ( ö úgy néz ki, megértette, és rendel normális áron is) és el kellett magyaráznom neki, hogy ebben a fajta video munkában mit kell megfizetnie.


Hát nézzük:

-Az ötlet. A  legértékesebb termék. Az, hogy honnan, és  hogyan fogj meg egy  témát.
-A szövegezés. Rengeteg múlik rajta. Majdnem minden.
-az alap video anyag forgatási munkái (ha van ilyen), ez  pl. egy  igen lejentős költség
-ha nincs saját  forgatás, akkor a footage-ek ára(ha használunk footage-T), egy  éppen  folyó munkámnál csak a footage  költség 200  USD
-Színész díja (ha van), színész narrátor  díja
-A LiveType  munka, vagyis  3D-s mozgatási effektek szövegekkel (elég macerás és időigényes)
-Statikus képanyag kiválasztása, és  megvásárlása. Magad  választod ki azokat a fotókat, amelyeket a klipbe szeretnél tenni. Az ügyfél a legritkábban ad  jó  minőségű képeket. Ja, és  Te  is  veszed meg, mert csak jogtiszta képekkel dolgozunk...
-A kompozit munka (több képréteg egymásra pakolása, olyan mint a fotosop, csak mozgó verzióban)  ez sem kicsit időigényes
-Effektezés, vagyis a  megfelelő és a témához illő  effekt plugin-ok használata, vagyis  a kiválasztás itt is  kreatív munka, de arról is  szót kell ejteni, hogy ezeket az effekt pluginokat Te  egyszer megvetted arany áron. (pl. GenArts-Sapphire csomag  1600  USD)
-Hang munka. narráció, zene, hangeffektek, vagy  éppen ezek  kombinációja, szűrés vágás, szájra illesztés, többkamerás felvételnél szinkron.
-És nem beszélve  az alábbiakról: van hozzá  szoftvered, amit  megvettél  rengeteg pénzért (a  Mac-nél  sajnos  nem lehet lopott szoftverrel dolgozni), rengeteg idő alatt megtanultad készség szinten kezelni a szoftvert, kinlódva, a  saját pofára  eséseiddel tarkítva, mert ilyen jellegű  képzés ritkán van kis hazánkban.

Szóval ezt kell megfizetni, abban a  200-300-500-600.......+  ezer  forintos  árban.

És asszem még kihagytam egy jó csomó dolgot, mert pl. egy szoftver ajánló, bemutató videónál van rengeteg scrrencast-vágási munka, alámondás  stb.... Nemrég mondtam valakinek, aki éppen egy szoftver bemutató videót akart 50 ezerért, hogy egy jobb képességű screnncast  szoftver  és  egy  gyenge video szerkesztő kb. ennyi. Vegye meg, töltse le, tanulja meg használni, képezze magát, szerezzen gyakorlatot, tapasztalatot, és készítse  el maga  az  anyagát. Kb. Alap szinten, alap minőségben. 2 év múlva.....

Szerinted?

09-10-13.

A bejegyzés trackback címe:

https://webvideomarketing.blog.hu/api/trackback/id/tr821447385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.10.19. 14:05:53

Sajnos - ahogy te is írtad a múltkor nálam - az átlagember csak annyit lát a kész munkából, hogy fú de szuper videó, és ha történetesen internetes vállalkozó az illető, akkor rögtön a második gondolata hogy ilyen neki is kell :)

Persze kívülről nem lát bele, hogy eleve megtervezni mekkora meló egy videót hogy olyan "fúdeszuper" legyen, hát még kivitelezni.

Aztán ez amolyan magyar sajátosság, nem csak videóra jellemző, hanem webdesign-vonalon is (bár ezt bizonyára te tudod a legjobban) - nem ért hozzá, csak annyit tud hogy kell neki egy honlap, "és hát honlapot a szomszéd 16 éves gyereke is tud csinálni, miért fizetnék érte százezre(ke)t" - aztán balszerencséjére talál is egy ilyen Pistikét aki megcsinál neki egy tizesért-huszasért egy jó nagy rakás sz***t... Szerencsére a motion design túl komplex dolog ahhoz hogy az ilyen pistikék rátegyék a kezüket, így az ügyfél kénytelen lesz belátni hogy vagy megfizeti azt aki ért hozzá, vagy nincs dizájnvideója.

WEBVIDEOMARKETING

Hát a nevében is benne van. Mindenről, ami video a weben. Miértekről, hogyanokról, technikákról, eszközökről, hatékonyságról.

Utolsó kommentek

RSS - katt rá!

Mac Superstart! Válts Mac-re!

süti beállítások módosítása