Ravi véleménye a "besétálós" webspotokról...

Ravi Kotak-kal még 2000-ben ismerkedtem meg, mikor együtt  dolgoztunk az almánál. Ő már akkor is a legkülönfélébb videószerkesztőkkel machinált és olyan anyagok jöttek ki a keze alól, hogy arról én még csak nem is álmodhattam... Ma már a Great Minds United egyik vezetője. Még gyakran szerkeszt aktívan, de egyre kevesebb az ideje erre. Úgy egy hónapja beszélgettünk vele Skype-on arról, hogy az általam köztudottan nem sokra tartott "besétálós"  webspotok milyen karriert futottak be az Egyesült Királyságban. Ott úgy egy évvel korábban kezdődött a besétálós boom, mint  nálunk,  és  kb 2  évig tartott. Akkoriban mindenki  ezt  árulta, akinek volt pénze venni egy közepes editor szoftvert és ideje  megtanulni a videoszerkesztést és volt kamerája. 2 év múlva eltűnt a piaci szereplők 80%-a. A 20 %-uk megmaradt, teszi a dolgát egy  kiegyenlített piacon. Érdekes módon 2 szint maradt meg, az űbergagyi olcsó, és a  vérprofi. Közte  nagy szünet. Nem tudom, hogy ez nálunk így lesz-e, de gyanítom. A nagyon olcsóra szükség lesz majd. Ezeket kellően előkészített marketing szöveggel el lehet adni a kezdő KKV szegmensnek, egyszer. Aztán lesz a profi szint, és közte szünet. De miért is? Mert ahhoz, hogy  egy  besétálóst érdekessé tegyél, komoly tudás, komoly szoftver és  komoly vas kell. nem beszélve a felvételi technikáról, eszközökről és operatőri ismeretekről.(Összeszámoltam, hogy ha valaki most elhatározza, hogy elkezd  ezzel a dologgal magas szinten foglalkozni, akkor kb. 1.800.000  Ft  az a minimális összeg, amit eszközbe, szoftverbe, technikába kell beinvesztáljon. És akkor még hiányzik a gyakorlat és a tudás.) A személyes  megjelenés is akkor  érdekes egy  weboldalon, ha látványos mozgó elemek, slide-ok, animációk egyebek  társulnak hozzá. Ha csak álldogál valaki és  beszél, az nem túl hatásos.

Hogy mire  gondolok?  Nézzétek meg  Raviék egyik munkáját, ( Megbízó  EADS, termék NetCOS -rendszer) ahol a  video felvétel anyagát remek grafikákkal, animációkkal egészítették ki, keményen megdolgoztatva a  FCE  Motion 4-et!
Ok, meg kell  mondjam, ez nem az 50.000  Ft-os  kategória, mert csak a Motion4 utómunkálatok kerülnének itthon 250-300 ezer  Ft-ba, és ugyanennyibe a többi része. (és ezzel a brit ár felénél lennénk kb.)
Vagyis nem akarom ezt a munkát szembe állítani a magyarországi besétálósokkal. Csak azt  szeretném sugallni, hogy mennyivel jobb, és hatásosabb, ha az erőszakos besétálás és az oldal tartalmának felolvasása helyett, meg a marketing-bullshit  felezése után kicsit  dolgozunk inkább a videón.

(ne lepődj meg, a szereplő (maga  a szoftver projekt igazgatója, nem színész) kicsit később sétál be, de eredeti módon.)

Külön kell szólnom a besétálós és  egyéb élő-szereplős  spotoknál a kamera munkáról. Egyrészt ehhez is  "jó cucc" kell, hogy  profi legyen, de ezen felül jó, ha csak akkor fogsz bele, ha  meg van az operatőri látásmódod. Én például magam nem kamerázok. Egyszerűen nem tudok még hozzá eleget. Két embert is tudok aki nálam ebben jobb, egyik  a Chromeball-nál, egy régi partneremnél dolgozik,( a footerben megtalálod ezen a blogon is, ők megfizethetők, bár nem az olcsó kategória)  a másik egy volt filmes, aki filmművészetit is végzett.(Na ő már drágább sokkal, és mivel nem helybéli, kiszállás is van a számlán) Ha kamerázol, -bármilyen kicsi is legyen az élő videó- bízd olyanra, aki ért hozzá.

OK, elismerem, a piacon van helye a sima ötvenezres besétálósnak, ahogy a kínai tornacipőnek is, mert megveszik. Nem konkurenciám egyik sem, nem azért koptatom a billentyűzetemet. Hanem egyszerűen azért, mert némelyik szánalmas minőségű, (némelyik hang, némelyik kép technikában) és szánalmas marketing üzenetet hordoz szánalmas  szövegezéssel. Meg  azért, mert ez egy  Web Video Marketing  blog. Szerintetek mi lesz a sorsa a besétálós  spotoknak hosszabb távon?

09-08-30.

A bejegyzés trackback címe:

https://webvideomarketing.blog.hu/api/trackback/id/tr541347538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oliveR · http://www.webvideozz.com 2009.08.31. 11:05:36

Az 1.800.000 Ft-tal többé-kevésbé egyet értek.

Az átlátszó hátteres videókat sosem tartottam jónak, legalábbis úgy nem, ahogy láthatók itthon nálunk: a nyitóoldalon és azokkal az üzenetekkel, amikkel látni lehet őket.

A példavideódban inkább chroma keyinget vélek felfedezni, hacsak nem a háttér maga a weblap, de ez kizártnak tartom.

Nos, a transparent videók egyik spéci használatát Josh Anderson szoftverében láttam. Elképesztő: A videó időzíthető és képes felnyitni ablakokat, bezárni azokat, audio mintákat elindítani, sőt (!) odalapozni a weboldalon, amire külön felhívja a figyelmet, majd időzítve visszatekerni stb. Eszméletlen innovatív ... Ja! És WP blogba is illeszthető mint lebegő ablak! Arról már nem is beszélek, hogy sütit tesz a gépre, hogy a visszatérő látogatókat felismerje és az x. újralátogatáskor induljon el újra.

Na, szerintem így még ki lehet bele sajtolni valamit ...

oliveR

MacTom · http://www.mactom.hu/blog/ 2009.08.31. 11:20:09

@oliveR: Az bizony jónak tűnik. melyik ez az Anderson szoftver? Mac változata van?

oliveR · http://www.webvideozz.com 2009.08.31. 23:07:58

Windows, ahogy elnézem ...
www.dpopup.com/dhtml-popup-compare.html

Itt az összehasonlító ábra. Van valahol egy jó ki demó is, de azt nem tudtam kirántani a zsebemből ...

Üdv:
oliveR

oliveR · http://www.webvideozz.com 2009.08.31. 23:18:42

és ez a másik (eredetileg erre gondoltam):

www.transparentplayer.com/

oliveR

WEBVIDEOMARKETING

Hát a nevében is benne van. Mindenről, ami video a weben. Miértekről, hogyanokról, technikákról, eszközökről, hatékonyságról.

Utolsó kommentek

RSS - katt rá!

Mac Superstart! Válts Mac-re!

süti beállítások módosítása